Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ : "SLUMDOG MILLIONAIRE"


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Συγγραφέας: ΒΙΚΑΣ ΣΟΥΑΡΟΥΤΙ
Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ   Χρονολογία Εκδοσης: 2008  Σελίδες: 368
Ήρωας του βιβλίου είναι ο Τζαμάλ, ένας έφηβος από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης ο οποίος συμμετέχει στο τηλεπαιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;". Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και φτάνει στην τελευταία, όταν η εκπομπή τελειώνει, για να συνεχιστεί την επομένη. Ο Τζαμάλ ωστόσο συλλαμβάνεται με την υποψία της απάτης: πως μπορεί ένα αμόρφωτο φτωχόπαιδο να ξέρει τόσα; Απελπισμένος να αποδείξει την αθωότητά του, διηγείται στον ανακριτή την ιστορία της ζωής του κάθε κεφάλαιό της αποκαλύπτει πώς γνώριζε τις απαντήσεις.
Το βιβλίο "Slumdog Millionaire" του Ινδού Vikas Swarup κυκλοφορεί παράλληλα με την πρώτη προβολή στις κινηματογραφικές αίθουσες της ομώνυμης ταινίας του Ντάνι Μπόιλ.
Πολλές διακρίσεις έχει λάβει και το ίδιο το βιβλίο, το οποίο αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του διπλωμάτη Swarup. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
- South African Boeke Prize 2006
- Βραβείο Κοινού στο Salon du Livre στο Παρίσι το 2007
- Benjamin Franklin Award for Excellence 2006
- Αudie Award 2006
- "Βιβλίο με την πιο μεγάλη επιρροή για το 2008" από το Kingstone Βookstore, τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ταϊβάν.



Το Slumdog Millionaire είναι μια βρετανική δραματική ταινία του 2008, σκηνοθετημένη από τον Ντάνι Μπόιλ και την Λαβλίν Ταντάν (Loveleen Tandan), σε σενάριο του Σάιμον Μποφόι (Simon Beaufoy). Είναι διασκευή του βραβευμένου μυθιστορήματος Q and A, του Ινδού συγγραφέα και διπλωμάτη Vikas Swarup. Διαδραματίζεται και γυρίστηκε στην Ινδία και παρουσιάζει την ιστορία ενός νεαρού αμόρφωτου Ινδού από τις φτωχογειτονιές της Βομβάης, ο οποίος εμφανίζεται στην ινδική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος και ξεπερνά τις προσδοκίες του κοινού, εγείροντας τις υποψίες του τηλεοπτικού οικοδεσπότη και της αστυνομίας.                                                                       
 Συνδυάζοντας με μαγευτικό τρόπο εικόνες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ινδίας, καταφέρνει να αποτυπώσει το πρόσωπο μίας βασανισμένης χώρας, μέσα από τα γεμάτα θέληση για ζωή μάτια ενός νεαρού ανθρώπου. Και αναδεικνύει την πολυτάραχη ζωή ενός δεκαοχτάχρονου, στον οποίο η μοίρα άνοιξε το δρόμο προς την απόλυτη ευτυχία. Ενός νεαρού Ινδού που ζούσε ακριβώς όπως η ίδια του η χώρα, ελπίζοντας για το καλύτερο.                                                                  
Η ταινία του Danny Boyle λειτουργεί εκπαιδευτικά, συναισθηματικά, ψυχαγωγικά και μιλάει με στοχαστικό τρόπο για τη δύναμη του πεπρωμένου και της ελπίδας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ίδια η ζωή δίνει αβασάνιστα τις σημαντικότερες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα τη στιγμή που επιλέγει αυτή..
Η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία κριτικών (Critics' Choice Awards), τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, επτά βραβεία BAFTA και οκτώ Όσκαρ (από τα δέκα για τα οποία ήταν υποψήφια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου