Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ''LibMan"


Με την βιβλιοθηκονομική αυτή εφαρμογή ,που βασίζεται στην Access, μπορεί ο υπεύθυνος μιας σχολικής βιβλιοθήκης να διαχειριστεί εύκολα το υλικό του, κάνοντας:
1)καταλογογράφηση
2)εγγραφή  μελών 
3)δανεισμό-ξεχρέωση  υλικού. 

Προσωπικά χρησιμοποιώ την εφαρμογή "LibMan" ως εφεδρικό σύστημα του ΑΒΕΚΤ 5.6 για την συλλογή KPS .Ακόμη την χρησιμoποιώ ως βασικό σύστημα διαχείρισης της παλιάς συλλογής βιβλίων του σχολείου.Τη συνιστώ σε όσους συναδέλφους δεν έχουν το ΑΒΕΚΤ  στις βιβλιοθήκες των σχολείων τους. 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
"LibMan" 2

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
Αφού αποσυμπιέστε με το winrar ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα. (Στη βάση υπάρχει ως παράδειγμα ένα  τεκμήριο και ένα μέλος. Στη συνέχεια μπορείτε να τα διαγράψετε και να κάνετε τις δικές σας εγγραφές)
1.      Αυτόματο άνοιγμα μενού επιλογών
2.      Καταλογογράφηση τεκμηρίων από την επιλογή «Τεκμήρια» . Ο κωδικός βιβλίου(κωδ βιβλίου) είναι ο αριθμός– κλειδί που συνδέει τις συνδεδεμένους πίνακες και πρέπει να είναι μοναδικός για κάθε τεκμήριο.
Στα πεδία «Συγγραφείς» , «Εκδοτικός οίκος » , «Θέμα» υπάρχουν έτοιμες προεγγραφές και απλά επιλέγουμε από το πτυσσόμενο μενού. Αν δεν υπάρχει  π.χ. ο συγγραφέας που θέλουμε πατάμε διπλό click και στην φόρμα συγγραφέων που ανοίγει κάνουμε νέα εγγραφή. Το ίδιο ισχύει για το «Θέμα» και τον «Εκδοτικό οίκο»
3.      Από την φόρμα «Μέλη» γίνεται η εγγραφή νέου μέλους με μοναδικό κωδικό μέλους «ΚΩΜ»
4.      Από τη φόρμα «Δανεισμοί» καταγράφονται οι χρεώσεις αντιτύπων σε μέλη
Πληκτρολογούμε μόνο τον «ΚΩΜ» ,τον ''κωδ βιβλίου'' και τις ημερομηνίες και πατάμε "enter". Τα υπόλοιπα πεδία συμπληρώνονται αυτόματα .Όταν επιστραφεί το τεκμήριο το επιλέγουμε στην φόρμα και πατάμε διαγραφή
5.      Με την φόρμα «Συγγραφείς και βιβλία» ελέγχουμε εύκολα τα βιβλία ανά συγγραφέα
6.      Με την φόρμα «Χρέωση μελών» ελέγχουμε τα δανεισμένα τεκμήρια ανά μέλος .Σχεδίαση-Παρουσίαση:Γιώργος Ξανθάκης
( e-mail: xanthgeo@hotmail.com)
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 1ΟΥ ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ :22810-86653

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου