Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ : "Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ"


Στα πλαίσια του αφιερώματος "Απο το βιβλίο στο σινεμά" η Σχολική Βιβλιοθήκη  διοργάνωσε  στις 3/3/10 την προβολή της ταινίας "Η τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη  για τους μαθητές της Β' τάξης του 1ου  ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ και του 1ου ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Κ. Θεοτόκη " Η τιμή και το χρήμα".

                                                                ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ(1914)
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης  γεννήθηκε στην Κέρκυρα από αρχοντική οικογένεια και αφού τελείωσε  το γυμνάσιο πήγε στο Παρίσι όπου και σπούδασε για τρία χρόνια φιλολογία, μαθηματικά και φιλοσοφία. Σε μία διετή παραμονή του στη Γερμανία ασπάστηκε τις σοσιαλιστικές ιδέες των αρχών του 20ου αιώνα οι οποίες εμφανίζονται και στην πεζογραφία του. Το έργο του κινείται στα πλαίσια της ηθογραφίας και διακρίνεται  για τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τη ρεαλιστική γραφή.
  Ειδικότερα στο αφήγημα του  « η Τιμή και το Χρήμα»  προσπαθεί να δείξει ότι με  το κοινωνικό σύστημα που ισχύει, το χρήμα και το συμφέρον αλλοιώνουν το χαρακτήρα των ανθρώπων  και κατευθύνουν τις πράξεις τους. Στο έργο περιγράφεται ιδιαίτερα το λαϊκό κερκυραϊκό προάστιο Μαντούκι, και γενικά η κατάσταση της Κέρκυρας επί πρωθυπουργίας Γ. Θεοτόκη. Ο συγγραφέας, σε αντίθεση με τον συνονόματό του πρωθυπουργό, καυτηριάζει σατιρίζοντας τα πολιτικά συστήματα της τότε εποχής, το κυρίαρχο ρουσφετολόϊ, την πρόοδο του συστηματικού λαθρεμπορίου στις κερκυραϊκές ακτές και την εξαχρείωση του εκλογέα. Ανάμεσα σε όλη αυτή την κίνηση πλέκεται το τρυφερό ειδύλλιο του Ανδρέα και της Ρήνης  που η χρηματική ανάγκη το παρακολουθεί για να το χτυπήσει θανάσιμα. Ποιος φταίει γι’ αυτό;  Με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής σωτηρία δεν υπάρχει. Οι άνθρωποι προστυχεύουν, τα ευγενικά αισθήματα σβήνουν, τα πάντα γίνονται αντικείμενα συναλλαγής. Όλοι οι ήρωες του έργου είναι θύματα αυτής της κατάστασης. Έτσι ο συγγραφέας αφού μας αποδείξει πόσο κυρίαρχα, πόσο τυραννικά επιβάλλεται το χρήμα ακόμα και στα αγνότερα αισθήματά μας, βάζει στο στόμα της Ρήνης, μιας κοπέλας του λαού, τον ύμνο της αγάπης, με μία φράση λιτή που τα λέει όλα: « με τα τάλαρα  δεν αγοράζεις την αγάπη», λέει η Ρήνη του Αντρέα. Το δίπτυχο των αξιών «Τιμή»-«Χρήμα» που εκφράζεται στον τίτλο του έργου  γενικότερα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Θεοτοκικού έργου.      
     

Η ΤΑΙΝΙΑ
«Η τιμή της αγάπης» (1983)
Σενάριο - σκηνοθεσία :Τώνια Μαρκετάκη                                  

Η πρόωρα χαμένη Τώνια Μαρκετάκη (1942-1994)βρίσκεται εδώ   στο αποκορύφωμα του έργου της [Ο Γιάννης και ο Δρόμος (1967)/  Ιωάννης ο Βίαιος(1973) / Λεμονοδάσος (τηλεοπτική σειρά)(1978) /  Η τιμή της Αγάπης(1983) /  Κρυστάλλινες Νύχτες(1992)] δημιουργώντας μια εμβληματική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου .  Μένοντας πιστή στο κείμενο του συγγραφέα, αποτύπωσε έξοχα την κοινωνία της εποχής, τις αντιθέσεις των τάξεων, το πολιτικό κλίμα, και ταυτόχρονα παρουσίασε μια ομάδα πειστικότατων χαρακτήρων χάρη και στις θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών. Οι ήρωες της ταινίας έχουν ξεκάθαρους στόχους και όνειρα. Ο βίος τους υπαγορεύεται από τα δύο στοιχεία που κυριαρχούν στην κοινωνία της Κέρκυρας του 1900 και τους κάνουν να ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο: Ο Αντρέας συμπεριφέρεται σαν αφέντης, λόγω της αριστοκρατικής του καταγωγής αλλά και του φύλου του, θεωρεί ταπείνωση την εργασία, ατίμωση τη φτώχεια, ενώ από την άλλη, η Ειρήνη είναι πιο πειθήνια, ως γυναίκα και άνθρωπος του λαού, αλλά ακριβώς λόγω της τάξης της, είναι αποφασιστική και ρεαλίστρια. Αισθητικά το φιλμ είναι πραγματικά απολαυστικό. Τόσο η σκηνογραφία και τα κοστούμια που είναι ιδιαίτερα προσεγμένα αλλά δίχως εκζήτηση ώστε να μην επισκιάζουν την υπόθεση και τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, όσο και η μουσική (Ελένη Καραΐνδρου, τραγούδι Δήμητρα Γαλάνη) που ενσωματώνει το πάθος των πρωταγωνιστών και τη μελαγχολία τους, βοηθούν στη δημιουργία ατμόσφαιρας που αναδεικνύει την εποχή όπως και την ίδια την αφήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου